Suomalaiset ja joululahjat

Suomalaiset ja joululahjat
/

Suomalaiset toivovat jouluaattona mieluummin yllätyksiä kuin lahjoja toivomuslistalta. YouGov on tutkinut millaisia joululahjoja suomalaiset arvostavat.

Selkeä enemmistö suomalaisista viettää joulua (84 %) ja ostaa joululahjoja perheelleen ja ystävilleen. Useimmat suomalaiset antavat 5–10 lahjaa (45 %). YouGov on tarkastellut suomalaisten suhdetta joululahjoihin. Minkä tyyppisiä joululahjoja arvostetaan eniten?

Christmas gifts

Pieni enemmistö (39 %) suosii rahaa lahjojen sijaan. 30 % vastaanottaa kuitenkin mieluummin lahjoja kuin rahaa. Erityisesti naiset (34 % suhteessa 25 %:iin miehistä) suosivat lahjoja.

Suomalaisten saadessa lahjoja ei ole epäselvää tulisiko sen olla yllätyslahja vai jotakin toivomuslistalta poimittua. 62 % vastaanottaa mieluiten yllätyslahjoja, kun taas 11 % laatii mieluummin toivomuslistan.

Hyväntekeväisyys jouluna

Suomalaisten auttamishalu on myös korkealla joulun alla. Useampi kuin yksi neljästä (29 %) antaa jouluna rahaa hyväntekeväisyyteen, ja joka kymmenes (10 %) käyttää jouluna aikaansa hyväntekeväisyyteen (esim. vapaaehtoistyötä tekemällä).

Charity

Vanhempi väestö on joulun aikaan erityisen anteliasta. Kaksi viidestä (38 %) yli 60-vuotiaista lahjoittaa jouluna rahaa hyväntekeväisyyteen, siinä missä 18–29-vuotiaista näin tekee 15 % ja 30–59-vuotiaiden ikäryhmästä 28 %.

Tutustu koko kyselyyn täällä

Tutkimuksesta

Tutkimus perustuu edustavasti valittujen yli 18-vuotiaiden YouGov-paneelin jäsenten haastatteluihin 10-12-2019 – 11-12-2019. Vastaajia Suomessa 1008. Lähde: YouGov.

Lue yhteisösääntömme ennen julkaisemista.