Maailman ihailluimmat henkilöt vuonna 2020

Maailman ihailluimmat henkilöt vuonna 2020
/

Obamat ovat maailman ihailluin mies ja nainen

Barack Obama nousi Bill Gatesin ohi maailman ihailluimmaksi mieheksi ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun YouGov aloitti vuotuisen tutkimuksensa vuonna 2014.

Michelle Obama on edelleen listalla maailman ihailluimman naisen paikalla, jolle hän nousi Angelina Jolien ohi vuonna 2019. Jolie nousi viime vuodesta yhden sijan toiseksi ja myös kuningatar Elizabeth II nousi yhden sijan, sijoittuen nyt maailman kolmanneksi ihailluimmaksi naiseksi.

Gates on pudonnut yhden sijan, mahdollisesti COVID-19-viruksen levittämiseen liittyvien huhujen seurauksena. Kiinan presidentti Xi Jinping on jälleen kolmannella sijalla, jota piti aiemmin vuosina 2015–2017.

Tänä vuonna kyselyä on laajennettu 42 maahan, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä. YouGov on haastatellut kaikkiaan yli 45 000 henkilöä listan laatimiseksi.

Teslan ja SpaceX:n perustaja ja johtaja Elon Musk on tämän vuoden korkein nousija ja nousi neljä sijaa 13. sijalta 9. sijalle. Ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafzai on puolestaan menettänyt eniten sijoja ja pudonnut listalla 6. sijalta 14. sijalle.

Viihdetaiteilijat hallitsevat edelleen suurelta osin 20 ihailluimman naisen listaa. Kaikkiaan 14 ihailluinta naista on näyttelijöitä, laulajia tai TV-juontajia (vaikka esimerkiksi Emma Watson ja Angelina Jolie tunnetaan myös ihmisoikeustyöstään). Ihailluimpien miesten listalla on sen sijaan useita poliitikkoja, liikemiehiä ja urheilijoita.

Tulokset lasketaan kahden kysymyksen vastausten yhdistelmän perusteella: ihaileeko vastaaja henkilöä lainkaan ja ihaileeko hän henkilöä eniten. Kunkin maan tulos maailmanlaajuisella listalla suhteutetaan väestön kokoon (lue lisää kohdasta "Tietoja tutkimuksesta").

Uusia lisäyksiä tämän vuoden listaan ​​ovat ilmastoaktivisti Greta Thunberg, poptähdet Jennifer Lopez, Beyoncé ja Shakira, näyttelijät Keanu Reeves ja Scarlett Johansson, urheilutähdet Michael Jordan ja Virat Kohli, Indonesian presidentti Joko Widodo ja intialainen ihmisoikeusaktivisti Sudha Murty.

Barack Obama on Donald Trumpia ihaillumpi kaikissa maissa, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta

Barack Obama on siirtynyt listalla yhden sijan ylöspäin, kun taas Donald Trumpin sijoitus on heikentynyt yhden sijan. Hän on nyt maailmanlaajuisesti 15. sijalla.

Obama on maailmanlaajuisen listan kärjessä 22 maassa tutkimukseen osallistuneista 42 maasta, mukaan lukien Yhdysvallat. Trump sijoittuu parhaiten Yhdysvalloissa (toinen sija) ja Etelä-Afrikassa (kolmas sija). Hän ylittää Obaman yhdessä maassa, nimittäin Venäjällä, jossa Trump on 11. sijalla Obaman 15. sijaa vastaan.

Kuka on kaikkien aikojen ihailluin World’s Most Admired -listalla?

Tutkimus osoittaa, että jalkapalloilija Cristiano Ronaldo on edelleen ihaillumpi kuin hänen kilpakumppaninsa Lionel Messi. Ronaldo sijoittui tänä vuonna maailman kuudenneksi ihailluimmaksi mieheksi, kun taas Messin oli tyydyttävä 11. sijaan.

Ronaldo sijoittui Messiä ylemmäs 32 maassa 42 maasta ja on peitonnut kilpakumppaninsa kolmessa viimeisimmässä maailmanlaajuisessa tutkimuksessa. Ronaldo on yksi kahdesta kaikkien aikojen ihailluimmasta henkilöstä ja voitti tämän vuoden Kaikkien aikojen ihailluin (GOAT) -palkinnon.

Sauli Niinistö ja Michelle Obama ovat ihailluin mies ja nainen Suomessa

Suomen ihailluin mies on presidentti Sauli Niinistö, joka nousi listalla kolme sijaa. Hän sijoittui ensimmäiselle sijalle ohi viime vuoden voittajan Barack Obaman, joka sijoittui tänä vuonna toiseksi, kolmanneksi sijoittuneen Dalai Laman edelle. 

Michelle Obama on tänäkin vuonna listalla Suomen ihailluin nainen. Toiseksi sijoittui Sanna Marin, joka on läpäissyt pääministerin tulikasteen maailmanlaajuisen pandemian aikana. Tarja Halonen sijoittui kolmannelle sijalle.

Numbers show the percentage share of admiration for each person in 42 countries and regions worldwide

 

 

Tietoa tutkimuksesta

Tammikuusta maaliskuuhun YouGov keräsi ehdokkaita panelisteilta 42 maassa esittämällä heille kaksi kysymystä: "Jos ajattelet nyt elossa olevia henkilöitä, ketä [miestä tai naista] ihailet eniten?” Näiden ehdokkaiden pohjalta laadittiin ehdokaslista, jolla oli 20 miestä ja 20 naista, jotka saivat eniten nimityksiä ja jotka nimitettiin vähintään neljässä maassa. Listalle lisättiin 5–10 suosittua paikallista henkilöä kohdemaista.

Koska tutkimuksen ensimmäinen kierros tehtiin ennen koronapandemian varsinaista puhkeamista, jotkut kansallisia torjuntatoimia johtaneet henkilöt eivät olleet listalla. Tämä ei todennäköisesti vaikuta maailmanlaajuisiin tuloksiin, koska nämä henkilöt tunnetaan yleensä parhaiten omassa maassaan, ja ehdokas on nimitettävä vähintään neljässä maassa päästäkseen maailman 20 ihailluimman joukkoon (mihin he todennäköisesti eivät olisi yltäneet).

Toukokuusta syyskuuhun pidetyssä tutkimusvaiheessa haastattelimme henkilöitä 42 maassa ja esitimme heille kaksi kysymystä: ”Ketä sinä ihailet erittäin paljon?” -kysymykseen vastaajat saattoivat valita luettelosta useita henkilöitä, kun taas ”Ketä sinä ihailet eniten?” -kysymykseen he saattoivat valita vain yhden henkilön. Nämä kaksi lukua laskettiin yhteen prosenttiosuudeksi, joka osoittaa ihailun asteen. Tulos näkyy kuvassa kunkin henkilön nimen oikealla puolella ja oheisessa taulukossa, josta käyvät ilmi maakohtaiset tulokset, mukaan lukien paikalliset kuuluisuudet ja julkiset henkilöt:

Esittämällä vastaajille kaksi kysymystä voimme havaita yksittäisen henkilön tuen laajuuden (maailmanlaajuisen levinneisyyden) ja voimakkuuden.

Tutkimus toteutettiin maissa, jotka kattavat yhteensä yli 7/10 maailman väestöstä. Jotkin osat maailmasta olivat yliedustettuina toisiin verrattuna, joten nostimme tai laskimme maakohtaista vaikutusta lopullisiin lukuihin, jotta maailmanlaajuiset luvut kuvastaisivat tarkemmin maailman yleisiä käsityksiä.

Kaikki tutkimuksen osat suoritettiin verkossa, joten tiettyjen maiden osalta Internetin käytön rajallinen levinneisyys tarkoittaa, että tulokset edustavat vain internetiä käyttävän väestön osan näkemyksiä. Näitä maita ovat Kiina (mukaan lukien Hong Kong), Egypti, Indonesia, Malesia, Pakistan ja Filippiinit.

Lue yhteisösääntömme ennen julkaisemista.